O bowling-u
history

Bowling je vrsta kuglanja sa 10 kegli koja se zbog mogućnosti izbora veličine i težine kugle prilagođava svim uzrastima . Za najmlađe igrače je ugrađena zaštitna ograda koja  omogućava da i oni uživaju u bowlingu.

Na jednoj stazi može da igra do 8 igrača, a rezultati se automatski očitavaju na velikim monitorima postavljenim ispred igrača.

Bowling sa deset kegli je zabava kao i takmičarski i rekreacioni sport u kojem igrač baca kuglu niz stazu sa ciljem da osvoji poene tako što će srušiti što više kegli. Igraču je dozvoljeno 10 krugova (frejmova) u kojima ruši kegle, a u svakom frejmu se baca dva puta. Deseti frejm se može sastojati i od tri bacanja. Ako se pri prvom bacanju poruše sve kegle to se zove „strajk“ (strike) i taj krug je završen. Ako ostane kegli nakon prvog bacanja, broje se oborene koje se tada sklanjaju. Tada igrač baca drugi put da pokuša da obori kegle koje su ostale. Postoje bonusi ako igrač obori sve kegle. Ako ima više od jednog igrača na stazi, tada se igra prebacuje na drugog i tako dalje dok svi igrači ne završe svoj krug.

history2

Zbog raznih varijacija ovoga sporta došlo je do nesporazuma u standardima igre, tako da su najbolji kuglaši u XIX veku odlučili da uvedu standardizovani set pravila igre. Osnovali su Američki Kuglaški Kongres 1895. godine, a Ženski Međunarodni Kuglaški kongres je osnovan 1916. godine.

Danas bowling igra preko 100 miliona ljudi u više od 90 različitih zemalja. Ovaj broj izgleda da samo raste i raste. Postoji aktivan lobi unutar FIQ, svetskog udruženja za kuglanje sa devet i deset kegli i vodećim sportistima koji se takmiče u svetskim prvenstvima, da se bowling uvede kao olimpijski sport. Bowling je bio egzibicioni sport na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji 1988. godine.